Tips Penggunaan Sistem Autoresponder
Ramai pengguna yang menggunakan sistem autoresponder hanya tahu 1 cara penggunaan sahaja iaitu:
1. Bina kempen pemasaran
2. Dapatkan code borang Subscribe (OPT-IN)
3. Masukkan code borang subscribe ke borang dan mula promosi.
Yang sebenarnya, selain daripada mendapatkan data pelanggan dan menyimpannya ke dalam database, sistem autoresponder turut mempunyai pelbagai fungsi penggunaan seperti:
1. Menguruskan kempen – kempen pemasaran email yang pelbagai.
Maksudnya anda boleh membina pelbagai kempen pemasaran email yang berlainan “niche” tanpa khuatir ianya bercampur aduk antara satu sama lain. Hal ini adalah kerana setiap kempen yang dibina mempunyai databasenya yang tersendiri.
2. Memudahkan pengurusan pertukaran kumpulan follow up daripada prospek kepada pelanggan.
Maksudnya adalah, sekiranya anda telah memiliki senarai prospek anda untuk sesuatu niche pasaran, maka apabila prospek tersebut bertindak menjadi pelanggan bagi produk – produk anda, dengan mudah anda boleh memindahkan kategori kumpulan prospek tersebut kepada kategori kumpulan pembeli. Dengan melakukan hal ini, prospek tidak lagi akan di follow up dengan produk yang sudah dibelinya. Anda boleh melakukan follow up untuk produk – produk yang lain pula.
3. Menguruskan “keahlian” pembeli / pelanggan anda.
Anda boleh menjadikan sistem autoresponder ini sebagai alatan “keahlian” yang boleh menguruskan pelanggan – pelanggan anda untuk setiap produk yang anda pasarkan. Jika anda menjual produk digital, maka anda boleh gunakan sistem autoresponder untuk menghantar produk – produk digital tersebut secara berkala. Paling penting adalah, rekod pembeli boleh tersimpan di dalam database. Jadi, apabila seseorang menghantar email kepada anda dan mengatakan mereka adalah pembeli anda, maka anda boleh semak dahulu pada database sistem autoresponder anda untuk memastikan apa yang mereka katakan adalah benar.
Untuk maklumat lanjut tentang penggunaan sistem autoresponder dan cara - cara bagaimana untuk mengaplikasikan sistem autoresponder ke laman web anda, klik di sini atau di sini untuk maklumat selanjutnya..

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.
Bacaan Tambahan:
































Leave a Reply